Het resultaat van samen diep gaan

Kees_bewerkt

Kees Tillema, partner van adviesbureau Het Zuiderlicht, richt zich in zijn dagelijkse praktijk op organisatieveranderingen. Hij en zijn collega’s zetten zich in om organisaties sterker te maken. Hun inspanningen krijgen vaste vorm via de begeleiding van ingrijpende veranderingsprocessen en via trajecten van leiderschapsontwikkeling. Waar nodig en waar mogelijk zorgen zij voor eenvoud in complexe zaken. Samen met Blend maakten zij Below the Surface, hét event voor en over zelfsturende teams.

 ‘Ik wilde een wetenschappelijke studie doen naar zelfsturing, zo begon het. In eerste instantie vooral voor mezelf, omdat ik het een interessant onderwerp vind. Zonder enige bijbedoeling plaatste ik op persoonlijke titel een bericht op LinkedIn dat ik die studie ging doen. Toen kregen we verschrikkelijk veel reacties. Dat verbaasde ons in eerste instantie, want zo’n interessant bericht was het nou ook weer niet. Maar gezien de hoeveelheid en de polariteit van de reacties maakte het onderwerp blijkbaar behoorlijk wat los.’ En de reacties bleven maar komen. Individueel, maar ook organisaties met vraagstukken over het onderwerp klopten aan bij Het Zuiderlicht. ‘Hier moesten we iets mee en mijn compagnon Rob Vinke vatte het heel mooi samen: of ik deed mijn studie en we hielden het voor onszelf, of we deden precies het omgekeerde en maakten er iets groots van. Duizend man in de Martinihal was het beeld dat Rob schetste.’

“Groots en meeslepend”

Met die metafoor in het achterhoofd zijn Kees en Rob gaan brainstormen en werden ze steeds enthousiaster over het idee om het groots en meeslepend te maken. Maar ze beseften ook dat ze hier hulp bij nodig hadden. ‘Iets organiseren voor honderd tot honderdvijftig man, dat lukt ons nog wel. Maar het gevoel dat er bij zoiets groots komt kijken is een vak apart.’ Kees had eens een evenement van Blend bijgewoond en dus belden ze Ebel Jan. ‘We zijn met Ebel Jan gaan zitten en hij bleek meteen een vat vol ideeën. Maar wat ons vooral vertrouwen gaf, was zijn ervaring met grote evenementen. Vervolgens hebben veel met elkaar gesproken. Dan vroeg hij wat we wilden, waartoe het moest leiden. En hoezo en waarom. Ebel Jan proefde in ons verhaal dat we twee spades dieper wilden, dat het geen congres moest worden van alleen maar inhoud, met een paar sprekers, een borrel en dan weer naar huis. Hij kwam toen met ‘Below the Surface’ waarin een groot publiek zich samen onderdompelt in het concept van zelfsturing.’ Onderdompelen is niet alleen figuurlijk bedoeld. Deelnemers sluiten zich gedurende het evenement af van de buitenwereld zodat ze in teamverband met niets anders bezig zijn dan met zelfsturing. ‘Als je 24 uur met ons aan de slag gaat, met jezelf en met je collega’s, dan maak je op het gebied van zelfsturing de sprong die in het echte leven een jaar duurt. Dat was onze belofte.

“Creativiteit, energie en realisatiekracht”

Het Zuiderlicht en Blend zijn samen in een avontuur gestapt waarin ze beide kleur hebben bekend. ‘In het begin was het even zoeken en vroeg Kees zich af of het wel goed zou komen met zo’n wervelwind als Ebel Jan. ‘Over Blend gesproken: hij is zelf een blend van kwaliteiten die tamelijk uniek is; een fijnzinnige combinatie van creativiteit, positieve energie en realisatiekracht. Bovendien gaven de portfolio en het vakmanschap van Blend ons het vertrouwen dat het goed zou komen.’ Uiteindelijk hebben Kees, Rob en Ebel Jan samen ontiegelijk veel tijd en moeite gestopt in de realisatie van het evenement. ‘Ik zeg wel eens tegen mensen dat ze geen flauw idee hebben hoeveel werk het is geweest. Dat was niet een kwestie van even een paar uurtjes bij elkaar zitten. Dat waren heel veel gezamenlijke sessies, van ideeën bedenken, uitzoeken, soms elkaar terugduwen, nog meer ideeën bedenken… En altijd in the heat of the moment.’ Met hard werken, een flinke dosis chemie en vertrouwen in elkaar ontstond stapsgewijs het draaiboek voor Below the Surface.

“Below the Surface was de kers op mijn carrièretaart”

De reacties van de deelnemers waren lovend en ook bij Het Zuiderlicht waren ze dik tevreden met het resultaat. ‘Voor mij is dit in alle opzichten de kers op mijn carrièretaart geweest. We hebben ondernemerschap getoond, onze nek uitgestoken, maar zijn ook heel dicht bij onszelf gebleven. Ik wilde meer dan alleen een leuk congres; ik wilde dat de wetenschappelijk-inhoudelijke kant echt voelbaar was. Met de signatuur van Het Zuiderlicht, dus als je komt dan doe je mee en draag je bij. Skin in the game.’

Below the Surface is gepositioneerd als eigenstandig evenement en zou aanvankelijk eenmalig plaatsvinden. Toch komt er een volgende editie. ‘Het is nooit onze bedoeling geweest om er een terugkerend fenomeen van te maken, maar het concept is zo goed gebleken dat het een vervolg verdient.’ 2020 vindt dan ook de tweede editie plaats.

×
Blend. Impact door verbinding

Vertel ons je verhaal

Bellen mag ook

06 414 022 06

Bedankt voor je verhaal!

    Annuleren

    Jouw verhaal laat ons niet onbewogen, we nemen zo snel mogelijk contact met je op!